21 Ağustos 2009 Cuma

NEXT (2007)


Eğer geleceği görebiliyorsan onu değiştirebilirsin.

Ünlü Bilimkurgu yazarı Philip K. Dick'in "The Golden Man" isimli bir öyküsünden uyarlanan filmde Nicolas Cage, birkaç dakika sonra neler olacağını önceden görebilme yetisine sahip, Cris Johnson adlı karakteri canlandırıyor.

Siz henüz yapmadan, ne yapacağınızı bilen adam Cris, bu yeteneğini Las Vegas’ta bir sihirbazlık gösterisi sunarak kullanır. Bu işinin yanı sıra paraya ihtiyacı olduğu durumlarda büyük kumarhanelerde kumar oynarak para kazanır. Kimsenin dikkatini çekmek istemeyen Cris, küçük oynar. Çünkü farkedilmeyi hiç istemez.. Fakat yine de bu yeteneği birilerinin gözünden kaçmaz. Patlamaya hazır nükleer bombanın yerini bulmak ve onu etkisiz kılmak amacıyla FBI tarafından kendisini, hiç istemediği halde büyük bir maceranın içinde bulur. Birkaç dakika ötesini görebilme yetisine sahip Cris, sadece sevdiği kadın Liz Cooper’la birlikteyken daha geniş şekilde geleceği görebilmektedir.


"Güzellik, bir araya gelen parçaların hiçbir şey eklenmesine, çıkarılmasına veya değiştirilmesine gerek kalmadan işlenmesidir."

Filmin, yaratıcı ve sıradışı bir hikayeye sahip olması Next'i, izlenir kılan en büyük etken. Bu bağlamda Philip K. Dick'in diğer sinemaya çevrilen eserleri gibi Next de seyre değer bir film. Next, geleceği gören bir adamın yapabildiklerini eğlenceli şekilde gösterirken bir yandan da izleyiciyi, sürükleyici bir hikayenin içine sokuyor. Eğer film, çok büyük beklentilerle izlenilirse sonucu hayal kırıklığı yaratabilir. Zekice yazılmış bir hikayeyi, iyi işleyen film, özellikle kurgusunun etkileyici olmasıyla da dikkat çekiyor. Eğer Next'in kurgusunda hatalar yapılmış olsaydı film çok şey kaybederdi. Filmin teknik yönü ise, gayet başarılı.
Filmde Callie Ferris adlı FBI ajanı rolüne Julianne Moore, pek yakışmamış. Filmde, endamıyla beğeni toplayan Jessica Biel, kendine düşeni fazlasıyla yerine getiriyor; güzelliğiyle insanı etkilemeyi başarıyor. Cris Johnson karakteri ise, daha iyi işlenebilirdi. Bu filmin en büyük eksiği, karakterlere pek yüklenmemesi. Böylesine yeteneğe sahip bir adamla çok daha keyifli şeyler sunulabilirdi. Filmin başlarında karakterin yeteneğini izleyiciye anlatan yönetmen Lee Tamahori, başlangıç kısmını daha uzun tutarak bu karakteri daha geniş ve etkili işleyebilirdi. O zaman Nicolas Cage’e de daha fazla iş düşmüş olurdu. Nitekim Cage, oyunuyla karakterini başarılı şekilde canlandırsa da karakterin yararım sürecindeki eksiklikleri gözden kaçmıyor.
Sonuç olarak Next, sıradışı hikayesini, bilindik ve klasik bir şekilde işleyerek, sıkılmadan izlenen keyifli bir seyir sunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder