5 Ağustos 2009 Çarşamba

8MM (1999)


“Şeytanla dans edersen şeytan değişmez; seni değiştirir...”

‘Seven’ filminin yazarı Andrew Kevin Walker’in senaryosunu yazdığı, Joel Schumacher’in yönettiği ve Nicolas Cage’in gerilimi her daikika artan filmde, oyunculuk dersi verir gibi oynadığı film. Filmin senaryosu kusursuz. Çekildiği yıldan sonra birçok filme ilham kaynağı olan, ve dünya çapında bir kült film haline gelen ‘Seven’ ile zaten yeteneğini kanıtlayan Andrew Kevin Walker’ın bu senaryosu da muhteşem. Senaryonun iyi işlendiği bir film olan 8mm, özellikle ‘Snuff’ (sonu insanın (kadının) bir şekilde ölümüyle biten porno film) üzerine çekilmiş en bilindik film olma özelliğini taşıyor. Amerikan yer altı dünyasının çirkin yüzünü (underground) Joel Schumacher’ın usta yönetimiyle 8mm, etkileyici ve çarpıcı bir şekilde göstermesini biliyor.


Snuff filmler, arz talep içinde, bu işi yapanlar tarafından başka birileri için çekilir ve satılırlar. Snuff filmlerin gerçek olup olmadığı çok tartışılan bir konudur. Bu tür görüntüleri içeren filmlerin gerçekliği herkesçe tartışılmakta fakat var olup olmadığına dair somut bir kanıt elde edilememektedir. Tüm bunlara rağmen çoğu insan Snuff filmlerin gerçek olduğuna inanır. Bu filmler yeraltı dünyasında yapıldığı için insanların bu filmlerin gerçekliğine dair delil bulması zor. Fakat insan, bu tür filmlerin olmadığına inandırmak ister kendini. Özellikle 8mm, Snuff filmlerini konu alan ve bunu geniş bir kitleye yayarak bu filmlerin tüm dünyaca tanınmasını sağlayan en önemli film özelliğini taşımaktadır. Bu özellik, başlı başına 8mm’yi zaten önemli bir film haline getiriyor. Çünkü filmi izleyen bir insanın, Snuff tarzı filmlerden tiksinmesi kaçınılmaz bir hal alıyor.

Filmin temposunun hiç düşmemesi, her geçen dakika izleyici daha da içine çekerek gerilimi arttırması, film bittiğinde izleyicinin bir süre kendine gelmesini zorlaştırıyor. Bu nedenle 8mm için başarılı ve anlatmak istediği şeyi ustaca anlatmayı bilen, gizemlerle dolu bir film desek yanlış olmaz. Zengin insanların bir anlık zevkleri için genç insanların ölümüne neden olmalarının gereksizliği başarılı bir kurgu ve gerçekçi görüntülerle anlatılıyor filmde.


“Gerçek seni yakaladığında hazır olamazsın.”

Nicolas Cage, Tom Welles adlı özel dedektif rolünde. Welles, ölen zengin bir adamın kasasında eşi tarafından bulunan Snuff filminin gerçek olup olmadığının araştırılması için görevlendirilir. Ve Tom Welles bu araştırma sırasında gördüğü ve tanık olduğu dehşet verici manzaralarla hayrete düşer. Yeraltı dünyasına girerek filmde öldürüldüğü görülen kızın gerçekten öldürülüp öldürülmediğini bulmaya çalışır. Bu çalışma sırasında yer altı dünyasını iyi bilen Joaquin Phoenix’ın canlandırdığı Max California adlı karakter ile tanışır. Max, Tom’a araştırmasında yardımcı olarak, onu herkesin giremeyeceği yerlere sokar, herkesin bilemeyeceği şeyleri anlatarak olayın açıklığa kavuşturulmasında yardımcı olur. Joaquin Phoenix’ın dövmeli vucudu ve iyi oyunuyla göz dolduruyor. Filmin en dikkat çeken karakterleri arasında Snuff filmlerini yapan patron rolünde, Fargo, The Big Lebowski, Constantine gibi filmleriyle tanınan Peter Stormare, yaratılan karaktere ustaca can vererek bir kez daha beğeni topluyor. Oynadığı karakterleri farklı kılmasını bilen Stormare, Dino Velvet karakteri ile unutulmayacak bir performans daha sergiliyor.

Nicolas Cage, filmin genelinde tek başına oynuyor ve filmin sürükleyiciliğinin yitirilmemesinde önemli bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. Her türlü ruh halinde olan karakterlere ustalıkla can veren Nicolas Cage, 8mm’nin, gerçekçi ve etkileyici bir film olma özelliğini sağlayan en önemli faktörlerden birisi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder