27 Temmuz 2009 Pazartesi

MOONSTRUCK (1987)



Nicolas Cage’in ilk dönem filmlerinden olan Moonstruck (Ay Çarpması), vizyona girdiği yıl büyük beğeni topladı ve kısa zamanda türünün en iyi örnekleri arasına girmeyi başardı. Moonstruck’ı en iyiler arasına sokan en başlıca nedenlerden birkaçı; Norman Jewison’un mükemmel bir atmosfer yaratarak filmin geçtiği yerleri (Cranberry Street, Opera binası, New York...) farklı kılması, oyuncuların birbiriyle olan uyumunun çok güzel olması ve kimi zaman zıtlıkların bile harika bir uyum içinde izlenmesidir. Bir de Castorini ailesinin halleri çok keyifli ve seyredilmeye değer. İzleyicinin eğlenceli anlar geçirmesini sağlayan bu ayrıntıların dışındaki bir diğer etken ise, film başlarken ve biterken çalan, ‘Dean Martin’in unutulmaz parçası ‘That’s Amore’dir. Bu şarkı filmin havasına o kadar çok yakışmıştır ki adeta film ile özdeşleşmiştir desek abartmış olmayız.


John Patrick Shanley’in senaryosu harika. Moonstruck ile Shanley, 1988 yılında En İyi Senaryo dalında Oscar ödülüne layık görüldü. Ayrıca film, o yıl altı dalda Oscar ödüllerine aday olmuş ve bu ödüllerden üçünü kazanmıştır. Olympia Dukakis, Cher’in annesi, Rose Castorini rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülüne layık görüldü. Olympia Dukakis, canlandırdığı sıradan bir yaşamı olan, aldatıldığını bilen, bir anne, bir hanfendi karakterini insanın içine işleyen bir şekilde canlandırıyor. Ayrıca Cher’de evlenme yaşı geçmiş, fakat bir türlü aradığı kişiyi bulamayan dul Loretta Castorini rolünü, başarıyla canlandırarak oscar ödül töreninde, en iyi kadın oyuncu dalında “and the oscar goes to Cher” diye saneye çağrılmayı başardı. Cher, Mr. Johnny Cammareri ile nişanlanıp onun kardeşine aşık olan bir karaktere çok yakışıyor. Ayrıca Cher ile Nicolas Cage’in birbirleriyle olan uyumu izlenesidir. Nicolas Cage, operayı tutkuyla seven bir fırın işçisi rolünde göz dolduruyor. Film ayrıca, enfes bir ay manzarasına tanık olmamızı sağlıyor. Bu filmdeki ay gerçekten de insanı kesinlikle çarpıyor. Amerikan Film Enstitüsü, 1500 oyuncu, eleştirmen ve sinema tarihçisi’nin katılımıyla 10 ayrı türde 10'ar filmden oluşan bir seçki yayınladığı türlerine göre en iyi filmler listesinde Moonstruck, ‘Romantik Komedi’ türünde sekizinci sırada yer alarak ne kadar mükemmel bir film olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

Sonuç olarak Moonstruck, çekildiği yıldan sonra romantik filmlere yeni bir soluk getiren önemli ve her daim keyifle izlenecek, klasik olma mertebesine ulaşmış bir filmdir. Nicolas Cage, karakterine kusursuzca can vererek, ilerki yıllarda daha da beğeni toplayacak oyunculuğuna bu filmle, önemli bir adım daha atıyor. Büyük şeyleri çok takmayan, yaşamayı seven adam rolünde Cage, karizmatik görünümüyle insanın içini neşe doldurmayı başarıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder