31 Temmuz 2009 Cuma

SNAKE EYES (1998)


“Gördüğün her şeye inanma!”

Yalan söylerken bile doğruyu söyleyen unutulmaz bir karakterin hikayesini anlatan ‘Scarface’ ve ‘Carlito’s Way’ gibi efsane filmlerin yönetmeni Brian De Palma’nın, tek mekanda geçen filmi Snake Eyes, izleyiciyi doğru olan ortaya çıkana dek ters köşeye yatırıyor ve özellikle aynı olayı anlatırken farklı çekim açıları kullanmasıyla dikkat çekiyor.

Düzenbaz bir polis olan Rick Santoro ile onun yakın arkadaşı savunma bakanlığında çalışan, üst rütbeli bir asker Kevin Dunne (Gary Snise), bir ağır sıklet boks maçında güvenliği sağlamak için birlikte çalışır. Ve Savunma Bakanı da bu maçı izleyenler arasındadır. Fakat bakanın, maç sırasında suikaste uğraması, büyük bir suç ve yalanı ortaya çıkaracaktır. Salonda bulunan binlerce kişi suikastın hem tanığı hem de sanığı olur. Rick Santoro, suikastın arkasındaki nedeni öğrendiğinde ise hiç inanmak istemediği bir şeyle karşı karşıya kalır.


Nicolas Cage’in performansıyla daha iyiye giden film, merak ve heyecanı yüksek bir seyirlik sunarken bir yandan da medya, politika ve maçlarda olan düzenbazlıkları çok iyi yansıtıyor. Toplumun herhangi bir olayda medyanın sunduklarını doğru olarak kabul edip işin aslını bilmeden olaylara inanmasına film, başarılı şekilde eleştiri getiriyor. Snake Eyes, aslında topluma medyayla gerçek olanın değil bilinmesi istenilen şeylerin sunulduğunu da gözler önüne seriyor. Medya hem kullanan hem de kullanılan olarak ortaya çıkarken medyanın iki yüzlü olduğu da anlatılıyor. Nitekim kahraman ilan edilen Rick Santoro, yine medya ile halkın düşmanı olarak gösterilebiliyor. Filmin birden fazla çekim açısı ile sunulması, birçok karakterin gözünden suikastı anlamaya çalışmak, izleyicinin gördükleri şeylere inanmaması gerektiğini daha da iyi vurguluyor. Bu bağlamda gördüğümüzün değil, öğrendiğimiz farklı bakış açılarının toplamının bizi gerçeğe götüreceği anlatılıyor. Bu nedenle film, sloganında da belirttiği gibi, “Gördüğün her şeye inanma” sözünü çok başarılı şekilde işleyerek, bu sözü doğrular nitelikte bir seyirlik sunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder