1 Aralık 2009 Salı

TRAPPED in PARADİSE (1994)


Üç bilge adamın komedi dolu hikayesi.

Nicolas Cage’in filmleri arasında gölgede kalmış bir film Trapped in Paradise. Halbuki çok naif ve izlenesi bir film. Üç Firpo kardeşin hikayesi anlatılıyor. Kardeşlerden ikisi çeşitli suçlar işlemiş, ipe sapa gelmez hırsızlardır. Diğer kardeş Bill Firpo ise düzenli bir hayat yaşamak isteyen, iyi şeyler için çabalayan birisi. Hapiste olan kardeşlerinin şartlı tahliye olmaları Bill’in ve onların hayatını bir anda değiştirir. Kardeşlerinin oyununa gelen Bill, Paradise adlı bir kasabaya giderken bulur kendini. Bu kasabada birbirinden absürd, eğlenceli ve macera dolu şeyler yaşarlar.

Cennette Tuzak, iç ısıtan, çok sıcak bir film. Kasabada şiddetli bir kış yaşanmasına rağmen yağan Kar, insanın içini daha da huzurla dolduruyor. Zaten karlı bir kasabada geçmesi filmin büyüsüne büyü katıyor. Senaryo mükkemmel olmasa da filmin hikayesi ve oyuncuların rollerine yakışmaları filmi çok hoş kılıyor. Jon Lovitz, Dana Carvey ve Nicolas Cage çok iyi iş çıkarmış. Bu oyuncuların birbiriyle olan uyumu, filmin sıcaklığına doğrudan etki yapıyor. Filmde bazı izleyicileri rahatsız edebilecek tek konu var; o da kasabadaki herkesin iyi yürekli olması. Bu bilerek gösterilmiş olabilir. Çünkü film, ‘Paradise’ yani Cennet kasabasında geçiyor; Cennette her şey iyidir ve kötüler de değişebilir düşüncesinden yola çıkılmış olması muhtemeldir. Üç kafadar kasabadan çaldıkları parayla kaçmaya (çıkmaya) çalışsalar da aslında her denemelerinde kasabaya daha da yaklaşmaktadır. Bu ayrıntı (kasabaya olan sevgi) filmde, tıpkı karakterlere olduğu gibi izleyiciye de yavaş ama derin bir şekilde hissettiriliyor.

1990’ların Amerikan komedilerinde görülen samimiyet, bu filmde de kendini gösteriyor. Bu yönüyle film, 90’ların ruhunu çok güzel yansıtıyor. Zaten Nicolas Cage’in 1990’lı yıllarda oynadığı hafif komedi tarzı filmlerinin hepsinde aynı samimiyeti bulmak mümkün.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder