11 Eylül 2009 Cuma

Ne Dediler?


İnternet dünyasının 'Saygın ve Değerli' sinema yazarları, Nicolas Cage için ne dedi; (Beni kırmayıp görüşlerini paylaşan bu kıymetli sinema tutkunlarına gönülden teşekkür ederim...)

ShocktheworldEkşi Sözlük

Nicolas Cage dendiğinde ilk aklıma gelen sahne, ‘Wild at Heart'ın açılışı. O sahne Cage'in aurasının da en net örneklerinden bana kalırsa. Adam bıyıklı bir itfaiyeci de oluyor, kıvırcık saçlı Kaufman da; yelpazesi geniş. Aslına bakılırsa en cesur oyunculardan da biri, zira son zamanlarda ne zaman saç uzatsa o filmin akıbeti hiç iyi olmuyor, ama şunu unutmamak lazım; bir filmde Nicolas Cage varsa, iyi ya da kötü, onu farkedersiniz.

-----------

Oscar1895Cineworld - Sinema Büyüsü

Son yıllarda, Hollywood’un elinden çıkma popülist filmlerin çoğunda onun adını görebilirsiniz. Üstelik çoğu da hiçbir işe yaramayan, balon filmler... Fakat, balık bakışlı, mimiklerden yoksun aktörün filmografisine şöyle bir göz attığımızda, ‘Lord of War’, ‘Face/Off’, ‘Wild at Heart’ gibi eli ayağı düzgün filmleri de görüyoruz. Kuşku yok ki kariyerinin zirvesini yaşadığı ‘Leaving Las Vegas’’da aktör, hiç de beklemediğimiz performansıyla hem Oscar heykelciğini, hem de gönül plaketimizi kazandı. Yönetmen Mike Figgis’in yine kendi bestelediği müziklerle seyirciye asla unutamayacağı bir deneyim yaşatan, Las Vegas’ın arka sokaklarında kapkaranlık bir yolculuğa çıkaran, melankolik yapısıyla Cage’in belki de en önemli filmidir Leaving Las Vegas.

Amcası Coppola’nın ününden faydalanmadan günümüz genç kuşağının en çok aranılan isimlerinden biri haline gelen, birbirinden popüler filmlerde rol alan Cage’in oyunculuğundan -birkaç istisnayı çıkarırsak eğer- hiçbir zaman hazzetmedim. Ancak kendisinin Coen Brothers gibi, David Lynch gibi ustalarla beraber çalışması zorunlu bir merakla filmlerini izlememe vesile oluyor. Kabul, iyi filmleri de hayli çok; lakin o iyi filmler içerisinde bile -‘Leaving Las Vegas’ı saymazsak- o kadar kötü oynuyor ki, kendisini sevmemem için neredeyse hiçbir sebep yok.

-----------

Okaliptus80 - Beyazperde

Üzerine giydiği elbiseyi taşımasını bilen oyunculardan Cage. Coppola'nın yeğeni olmasının avantajlarını kullandığına kısmen katılıyor, kısmense katılmıyorum. Bir ‘Rumble Fish’ yahut ‘Cotton Club’ örnekleri duruyor önümüzde, es geçemeyiz şimdi. Fakat gelgelelim -röportajda da geçtiği üzere- (Bkz: “Sinema Hayatı”) bir cevher olmadan bu noktaya ulaşabilmek de çok zor olsa gerek! Velhasıl yetenekli bir oyuncu.

'Leaving Las Vegas'taki dibe vuran karakter, De Palma'nın 'Snake Eyes'ındaki tek plan açılış sahnesine eşlik eden endişe dolu yüz, çok sevdiğim 'Raising Arizona'nın uslanmaz serserisi... Hoşuma giden birkaç performansı sadece.

Bir de başrolünde yer aldığı 83 yapımı 'Valley Girl' adlı nefis bir film vardır ki, 80'ler sinemasını sevenler için biçilmiş kaftan gibidir.

-----------

Fiandara - Ekşi Sözlük

“Bir erkeğe takıntı ve hijyen bu kadar yakışmamalı, yasaklanmalı.” (bkz: Matchstick Men)

-----------


--

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder